Забележителности във Варна

Неща които си струва да видите по време на своя престой във Варна. Забележителности, снимки, информация, разстояние. Фонтан Варна

Фонтанът е висок 41 метра и е с разнообразни ефекти, с най-високата водна струя в България.

Водните струи се оцветяват в 2000 комбинации.

 

Фонтанът има дневна, нощна и междинна програма без мелодии. Всяка вечер от 20.30 ч. започва програма, съчетаваща вода, звук и светлина.

Фонтан Варна

Катедрален храм Успение Богородично, Варна

Разположена в самия център на град Варна днес катедралата "Св. Успение Богородично" е едно от най-известните постройки в града. Молитвен храм за варненци, и в същото време забележителност в маршрутите на туристите, катедралата се е превърнала в един от символите на Варна.

Историята на тази забележителна черква се крие още в първите години след Освобождението.Честта да положи основния камък на бъдещия храм имал княз Александър І Батенберг, който пристигнал във Варна на 4 август.

Адрес: площад "Св.св Кирил и Методий" 1
Телефон: 052 / 612 940, 052/ 61 30 45;


Работно време - Отворен за посещения: 7.00-17.30, без поч.ден

Катедрален храм Успение Богородично във Варна

Римски терми, Варна

Римските терми във Варна се намират се на ъгъла на улици "Сан Стефано" и "хан Крум", на 300 метра от хотел Плаза във Варна. 

Работно време на Римски Терми Варна е от 10 до 17 часа, почивен ден – понеделник

Римските терми се намират в югоизточната част на град Варна, в близост до пристанището и са сред най-запазените архитектурни паметници от античния период в България. Изградени са през Римската епоха, към края на II век и представляват най-голямата римска баня на Балканите. Уникална е отоплителната система на баните. Тя е свързана с двойния под и специалните кухини, отвеждащи топлия въздух до върха на зданието, постоено в близост до топли минерални извори, които се използват и до днес във Варна.

Roman Thermas Varna, Римски Терми във Варна

Аладжа манастир

Аладжа манастир е български средновековен скален манастир. Намира се на около 17км от Варна, на 3км от Златни пясъци и на около 520км от София .

На турски аладжа означава шарен, пъстър. Аладжа манастир възниква около 11-12в., когато там започва заселването на аскетите-монаси. Пещерите му обаче са обитавани още през ранно византийската епоха и от тогава датират първите археологически материали намерени там – монети и няколко керамични парчета.

През годините на Втората българска държава под влияние на исихасткото движение скалната обител достигнала своя най-голям разцвет. Животът в манастира заглъхва в началото или в средата на османското владичество.

Aladzha Monastery Golden Sands Varna - Аладжа Манасир - Варна Златни пясъци

Варненският аквариум

Варненският аквариум - атракцията на Варна. Намира се в Морската градина. Аквариумът във Варна е създаден по идея на цар Фердинанд. Намира се на 200 метра от центъра на града и от хотел Плаза във Варна. 

Изключително оригиналното решение на фасадата на Варненският аквариум  е съчетанието от баралефни изображения на огромна мида и някои от най-разпространените животински видове в Черно море.

Централната зала на Аквариума във Варна разкрива пред погледа на посетителите впечатляваща колекция от сладководни и морски обитатели, представени в естествената им среда.

В няколко съседни зали са подредени експозиции, даващи пълна представа за флората, фауната и специфичните особености на Черно море.

The Aquarium and Black Sea Museum in Varna, Аквариума във Варна

Побити камъни

Побитите камъни са скални образувания, разположени на 18 км от центъра на Варна. Намират се от двете страни на пътя за Варна - София, около селата Слънчево, Баново и Страшимирово, и Девня. Разпределени са на големи или малки групи на площ от 7 км²

Природната забележителност представлява ансамбъл от каменни колони, високи до 10 м, кухи или плътни цилиндри, пресечени конуси, различни по форма и големина скални блокове и множество каменни късове, разпилени по целия комплекс.От хилядолетия природата извайва каменните късове, за да ги превърне във впечатляващи скулптури, наподобяващи хора, животни, чудовища, митични същества. „Каменните стражи”, „Камилата”, „Трона”, „Каменната гора” са имената само на част от тези природни пластики.

Stone Forest

Начало /  / Забележителности